Menu

Het Koor

Het popkoor ioca, wat lach betekent, is een projectkoor met ambitie, met telkens een nieuw en modern repertoire. Het koor bestaat uit gemotiveerde koorleden. Hun ervaring, creativiteit, gevoel voor humor en enthousiasme brengt ioca waar het wil zijn: in de zevende hemel.

Ioca is uniek. Het plezier van het zingen komt op de allereerste plaats. Want wie zich goed voelt, zingt beter. Ioca wil de emotie van een nummer overbrengen om het publiek kippenvelmomenten te bezorgen.

De voorwaarden om lid te kunnen worden vind je op de pagina Nieuwe Leden.

 

Een beetje geschiedenis

Ioca ging van start met de repetities op 20 november 2009. Voor de voorstelling ‘Golden Musical Moments’ werden er acht musicalsongs aangeleerd. Als afsluiter traden we op zaterdag 17 april 2010 op in de Arenbergschouwburg.

Het optreden ‘Greatest Hits’ is door stemming tot stand gekomen. De leden van ioca hebben hun top 5 ingediend en daaruit zijn 12 nummers geselecteerd die we als koor hebben vertolkt tijdens het optreden van 20 november 2010 in de concertkapel van het Betaniënhuis in Sint Antonius (Zoersel). Het orkest Maxemillecorde, de band en de solisten namen nog 13 topnummers voor hun rekening. We zijn fier dat Fransje Wagemans is uitgekozen als een van de solisten. Het resultaat van deze voorstelling overtrof onze verwachtingen en mag over de hele lijn geslaagd genoemd worden.

Op zondag 28 november 2010 gingen we van start met ‘For your ears only”. Het koor ioca, het orkest Maxemillecorde en Jean Bosco Safari hebben op 12 februari 2011 filmmuziek gebracht, waaronder nummers uit de James Bondfilms. Elke Buyle werd ingeschakeld als soliste van buiten het koor. Veronique Fierens, een sopraan van ioca, zong een duet met Jean Bosco Safari. Fransje Wagemans, Fien Bombeke en Jelle Buelens hebben eveneens solo gezongen.

Het aperitiefconcert op 5 juni 2011 in de parochiezaal van Oelegem was een schot in de roos. Samen met de twee nieuwe dirigenten Hans Primusz en Steven Mintjens zong het popkoor ioca unplugged de pannen van het dak. Het concertje was meeslepend, swingend, ingetogen en voorbij voor je er erg in had.

Het Kerstconcert in de Carrolus Borromeuskerk was vrolijk, swingend, ontroerend, sfeervol en vooral plezant om te doen. Hoe we het draaien of keren: bij Kerst hoort een kerstconcert. Daarom kreeg je ook voor Kerst 2012 de kans om ons kerstconcert bij te wonen. Deze keer traden we op in de kerk van Oelegem op zaterdag 14 december 2012. Het concert combineerde een scala aan emoties: ontroering, verwondering, plezier en enthousiasme.

Voor 2013 brachten we op 23 juni opnieuw een aperitiefconcert, zongen we Santa in Hamoir en Maaseik en brachten we A Christmas Swing in Bierbeek, Edegem en Broechem.

2014 brachten we op 25 mei een aperitiefconcerten in Oelegem en hebben we 4 kerstconcerten afgewerkt.

2015 is het jaar van de samenwerking met popkoor Bravoure uit Nederland. En waarschijnlijk zullen we 2015 ook herinneren als het jaar van het laatste aperitiefconcert en kerstconcert in Oelegem.

Op 24 september 2016 heeft popkoor ioca het groots aangepakt met een geslaagde samenwerking met Poco a poco, een 80-koppig integratieorkest in deSingel in Antwerpen.

In 2017 stond er heel wat op stapel. Popkoor ioca startte het jaar met een bruisend nieuwjaarsconcert en werkte in één rechte lijn door naar een vernieuwend concert in theater Elckerlyc in Antwerpen voor het avondvullend concert Under the same sun. Ioca heeft nieuwe samenwerkingen aanknoopt en was te zien en te horen in Wuustwezel en Oelegem.

2018 begonnen we met een geslaagd nieuwjaarsconcert. Het heeft onze geesten verruimd en onze harten verwarmd. Nooit zongen we beter. Dankzij onze schitterend dirigent Renaat Deckers gaat de zangkwaliteit er met elk concert op vooruit. Het geheel van de zang, is zacht, warm, omfloerst en soms rondborstig en luid, maar altijd krachtig en juist.
Op 30 juni 2018 zongen we een concert in het thema Country & Western. Warm, opzwepend en fun!

2019 begonnen we als traditie met een nieuwjaarsconcert in de Kapel dat in het teken stond van ons tienjarig bestaan en namen we deel aan Aarschot Volkoren. Verder gingen we vol voor de voorbereiding van de World Choir Games waarvoor we in het najaar als proef voor een jury mochten zingen in Roeselare.

2020 begon met een verjaardagsconcert om ons tienjarig bestaan te vieren en toen gooiden de maatregelen roet in het eten. We verloren onze oprichter, steun en toeverlaat Guido Leenders. En gingen desondanks verder met een gehavend en gehalveerd koor. We trokken ons op aan elkaar en de muziek om er bovenop te geraken.

2021 is het jaar van de World Choir Games waar we bescheiden en toch trots aan deelnamen. Het was een editie die twee keer werd uitgesteld. Dankzij de volharding van koor & stem en Interkultur werd het toch een feest.

In 2022 vliegen we er opnieuw in, voorlopig onder voorbehoud, zolang de maatregelen het toelaten met onze geweldige dirigent Joris Demetsenaere.

Volg ons op de voet en kom alles te weten.

Wil je graag eens naar een repetitie komen luisteren, stuur ons een mailtje. En je wordt warm onthaald.

Mensen die zich willen engageren om met ons mee te zingen kunnen zich inschrijven via kristin.vandeneynde@ioca.be of leenjongeneelen@hotmail.com. Meer info hierover vind je verder op deze website onder Nieuwe Leden.